Vianoce s batoľaťom: ako si to pri stromčeku užiť?

Aj ten najzarytejší odporca vianočných sviatkov zmäkne, keď sa mu narodí vlastné dieťa. S ním sa pod stromček vracia úprimné nadšenie z každej maličkosti. Prvý advent s novým členom rodiny je výnimočný, ale skutočná zábava prichádza s druhým alebo tretím zdobením stromčeka, kedy už vaše batoľa trhá baliace papiere a vníma rozprávanie o Ježiškovi. Ako sa počas Vianoc s batoľaťom vyhnúť zbytočnému stresu?

Sviatky plánujte podľa režimu najmladšieho

Keď príde na priebeh Štedrého dňa, každá rodina má svoje zabehnuté tradície, na ktoré sa nesiaha. Oprava: nesiahalo. Teraz hoďte za hlavu zvyky a harmonogram Štedrého dňa (aj nasledujúcich sviatkov) prispôsobte dieťaťu. Skúste vychytať čas rozbaľovania nádielky tak, aby vaše zlatíčko malo ešte dosť energie. Deň plný farebných svetielok, nevšednej atmosféry a lákavých koláčov bude pre jeho zmysly skutočnou námahou.

Nebráňte sa preto skoršej večeri, nech darčeky rozbaľujete v najbdelejšom okne malého natešenca a vyhnete sa jeho preťaženiu. Ak vás obávaný výbuch emócií neminie, nič si z toho nerobte. Len myslite aj na svoje sily, či ste pre syna alebo dcéru oporou a prístavom bezpečia, ako je zvyknuté.

Nasledujúce dni patria zvyčajne návštevám. Skúste ich nariediť aj voľnými dňami, nech tých prejazdov a cudzích tvárí (aj podávaní rúk) nie je zbytočne veľa. Vidíte, že vaše dieťatko toho začína mať pri pratete už dosť? Nehanbite sa ho s ospravedlnením vziať na samotku do spálne a dopriať si chvíľku pre seba, napríklad pri čítaní rozprávky. Je jasné, že na deti sa celá rodina teší najviac, no ich komfort a výdrž sú v takejto situácii na prvom mieste.

Nápady na vianočné darčeky pre batoľatá

Možno zastávate názor, že najväčší úspech pri vašich drobčekoch rovnako zožne baliaci papier (a máte úplnú pravdu), a zabalíte deťom len pár darčekov, o ktorých viete dopredu. Napriek tomu sa inšpirácia hodí – pre babky a dedkov, strýkov a tety, nezlomiteľných priateľov, ktorí sa tak radi hrajú na Ježiška. Čo im našepkať?

  • Kurzy cvičenia alebo plávania, detské divadlo, dielničky,... zážitok! Dospelí si spoločné zážitky venujú bežne. U detí máme pocit, že to pre nedostatok ich abstraktného myslenia nemôže fungovať. A to je škoda, pretože tak môžu dostať to, čo naozaj potrebujú! Pritom batoľa môže pri stromčeku držať vstupenku a tešiť sa na zážitok v budúcnosti.
  • Senzorické hračky. Stimulujú viaceré zmysly naraz a pomáhajú deťom objavovať rôzne textúry, tvary, farby a zvuky. Podporujú zvedavosť a kreativitu. Stohovacie veže, farebná ryža, úchopové loptičky,... Ježiško nemôže siahnuť vedľa.
  • Hovoriaca ceruzka Albi (a knižky k nej). Nič nenahradí spoločné čítanie s rodičmi, to sa vie. No čo ak po namáhavom dni už pletiete piate cez deviatu a rozprávka na dobrú noc najviac uspáva vás? Séria kníh Čarovné čítanie stojí na jednoduchom nápade: ceruzka pri pridržaní nad konkrétnym obrázkom prehrá zvukovú stopu s ním spätú. Deti interaktívnu zábavu milujú a ponuka kníh k ceruzke je naozaj široká, od rozprávkových po edukatívne. Nechýbajú ani knižky Vianočné koledy, Adventný kalendár alebo Betlehém. Navyše knižky nahovárajú divadelní herci aj logopédi!

Čo môže batoľa na Vianoce jesť?

Dojča sa aj pod stromčekom uspokojí len s prsníkom alebo fľašou. Batoľa už je o poznanie náročnejší stravník, ktorý nevynechá jedinú príležitosť, aby svet ochutnal všetkými zmyslami. A ak môže byť jeho tanier čo najpodobnejší tomu, čo majú pred sebou dospelí, je na vrchole blaha!

Ako upraviť štedrovečerné menu, aby sa hodilo aj pre drobcov?

  • Rybu nevyprážajte, skúste ju len podusiť alebo opiecť. Na trojobal je ešte čas. Aj žalúdok dospelých uvíta toto odľahčenie. Nezabudnite drobčekovi pomôcť s kosťami.
  • Pri zemiakovom šaláte nahraďte tučnú majonézu jogurtom. Preskočte údeninu a horčicu. Pri solení a korenení si strážte ruku.
  • S korením buďte opatrní aj pri rybacej polievke. Aby si ju drobci ľahšie obľúbili, pripravte k nej aj nevyprážané krutóny.
  • Strážte si množstvo koláčikov, čo deti (často bleskovo a nepozorovane) rýchlo zjedia. Nič nepokazíte lineckým alebo vianočkou. Pozor na “sugar hype“ a nabudené ratolesti, ktoré nechcú spať ani po Popoluške.
TIP: K Vianociam patrí aj ovocie! Ideálna príležitosť, ako spoločne objaviť (v symbolickom množstve) chuť ananásu alebo manga. Navyše tak nenápadne skrotíte aj množstvo rafinovaného cukru, ktoré si malí uličníci strčia do hrdla.

Šťastné a bezpečné

Elektrické zásuvky, ostré hrany, drahé dekoratívne predmety. Rodič batoľaťa je v strehu nonstop. Na Vianoce sa zoznam nástrah v domácnosti ešte rozširuje. Na čo si dať pozor?

  • Dobre upevnite vianočný stromček. Ak neveríte samotnému stojančeku, pokojne natiahnite prídavný vlasec k najbližšiemu múru, ktorý zbrzdí prípadný pád. Alebo skúste stromček v kvetináči.
  • V krabiciach nechajte drobné dekorácie (ktoré sa zmestia do pusinky a dýchacích ciest) a krehké ozdoby (ktoré nevydržia tlak zvedavých ručičiek). Doma si to ustrážite ľahko, väčší postreh majte na návštevách, kde podobné opatrenia nie sú zabehnutou celoročnou rutinou.
  • Sviečky z vosku umiestnite mimo dosahu detí, ich mihotavé svetielka sú tak lákavé. Pozor si dajte aj na káble od elektrických svetielok.

A keby akýkoľvek bod programu nedopadol podľa vašich predstáv, nezúfajte! Vaše deti nie sú tak prísnymi kritikmi ako vy... Navyše má vaša rodina pred sebou ešte desiatky “opravných pokusov“!


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x