Ako na jar podporiť imunitu u detí pomocou stravy?
Vitamíny A, C a D podporujú prirodzenú obranyschopnosť tela. Klíčky, reďkovky, mladý špenát alebo jarná cibuľka – to všetko sú výborní pomocníci pri dopĺňaní živín, ktoré pomáhajú telu bojovať s vírusmi aj únavou.
Čo variť deťom na jar?
Po výdatných zimných jedlách máme zvyčajne chuť na niečo svieže a ľahšie. Hrášok, cuketa alebo šaláty uľahčujú prípravu pestrej stravy, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči batoľaťa. Či už začínate s príkrmami alebo varíte pre väčšie deti, jar praje jednoduchosti – s minimom ingrediencií vytvoríte pyré, nátierku či obed do krabičky. V našom výbere nájdete okrem teplých klasík aj studené desiaty, aby vás počas slnečných dní nič nedržalo doma pri sporáku.
Jarný hráškový krém so zemiakom
Zelený hrášok je skvelým zdrojom bielkovín, vitamínu C a vlákniny. V kombinácii so zemiakom vytvorí jemný krém ideálny ako mäsovo-zeleninový príkrm aj ľahký obed pre staršie deti.
Budete potrebovať:
1 menší zemiak
100 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
1 lyžičku kvalitného rastlinného oleja alebo kúsok masla
štipku majoránky
Zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky. Varte spolu s hráškom domäkka (10–15 minút), sceďte (trochu vody si odložte bokom) a rozmixujte do hladkého krému. Na zjemnenie pridajte olej alebo maslo. U detí od 10 mesiacov môžete pridať štipku majoránky na spestrenie chuti.
Reďkovkový tvarohový dip
Reďkovky obsahujú vitamín C, draslík aj horčiny, ktoré podporujú trávenie. V jemnej forme s tvarohom a jogurtom sa hodia ku chrumkavému pečivu aj ako nátierka do desiatovej krabičky.
Budete potrebovať:
4–5 reďkoviek
100 g tvarohu
2 lyžice bieleho jogurtu
kvapku citrónovej šťavy
Reďkovky nastrúhajte najemno a jemne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Zmiešajte s tvarohom, jogurtom a trochou citrónovej šťavy. Podávajte s pečivom, zeleninou alebo natrite na slané lievance.
Kokosová krupica s banánom
Voňavá, krémová a jemne sladkastá – táto kokosová verzia klasickej krupice pohladí bruško aj chuťové poháriky. Banán dodá prirodzenú sladkosť, kokos zdravé tuky a exotickú chuť, ktorú si malí jedáci rýchlo obľúbia.
Budete potrebovať:
250 ml kokosového mlieka
2 lyžice detskej krupice
1 zrelý banán
kúsok masla
štipku vanilky
Jarný wrap s tvarohovou nátierkou, vajíčkom a avokádom
Rýchly, sýty a pritom svieži. Tento wrap spája jemné chute tvarohu, vajíčka a avokáda s chrumkavými reďkovkami – ideálna kombinácia pre malé brušká aj rúčky. A navyše plný bielkovín a zdravých tukov.
Budete potrebovať:
1 menšiu pšeničnú tortillu
1 vajce natvrdo
1–2 lyžice tvarohu
1 lyžicu bieleho jogurtu
1/4 zrelého avokáda
pár tenkých plátkov reďkoviek
kúsok pažítky
Vajce uvarte natvrdo a nasekajte na malé kúsky. Avokádo roztlačte vidličkou. Tvaroh zmiešajte s jogurtom, pridajte vajce aj avokádo a všetko ľahko premiešajte. Nátierku rozotrite na mierne zohriatu tortillu a zabaľte do rolky. Nakrájajte na menšie kúsky – ideálne do ruky aj na cesty.
Jemné batátové pyré s cuketou a hráškom
Batát je bohatý na betakarotén, cuketa zas príjemne odľahčí chuť a hrášok dodá zelenú farbu aj bielkoviny. Pyré je ideálne pre deti od cca 6 mesiacov, ktoré začínajú s príkrmami, ale chutí aj väčším ako príloha.
Budete potrebovať:
1 malý batát
1/2 menšej cukety
hrsť hrášku
lyžičku oleja
Batát ošúpte a nakrájajte na kocky, rovnako cuketu (nešúpte, ak je mladá). Všetko uvarte domäkka – hrášok pridajte až posledných 5 minút. Rozmixujte na hladké pyré a dochuťte lyžičkou oleja. Môžete podávať samostatne alebo s rozmixovaným kuracím mäsom ako mäsovo-zeleninový príkrm.
Tip na záver:
Pri zavádzaní nových potravín postupujte opatrne – vždy sledujte reakcie dieťaťa a začnite s malým množstvom. Inšpirujte sa sezónou a nebojte sa aj menej tradičných kombinácií – domáce príkrmy aj kaše môžu byť plné chuti a farieb.