Posilnite imunitu svojich detí s týmito 5 fresh jarnými receptami

Návrat pravidelných trhov, hladné deti na ihrisku, prirodzená chuť obmeniť zaužívaný repertoár jedál… Jar nás nenápadne motivuje k vareniu! Telo (aj to detské) si po zime žiada vitamíny a pestrú stravu, ktorá ho podrží v období rastu, objavovania sveta a nekonečného vyčíňania vonku. Prinášame vám päť receptov na domáce príkrmy aj jednoduché desiaty, po ktorých sa budete zalizovať spolu s deťmi.

Feature images - 2

Ako na jar podporiť imunitu u detí pomocou stravy?

Vitamíny A, C a D podporujú prirodzenú obranyschopnosť tela. Klíčky, reďkovky, mladý špenát alebo jarná cibuľka – to všetko sú výborní pomocníci pri dopĺňaní živín, ktoré pomáhajú telu bojovať s vírusmi aj únavou.

Čo variť deťom na jar?

Po výdatných zimných jedlách máme zvyčajne chuť na niečo svieže a ľahšie. Hrášok, cuketa alebo šaláty uľahčujú prípravu pestrej stravy, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči batoľaťa. Či už začínate s príkrmami alebo varíte pre väčšie deti, jar praje jednoduchosti – s minimom ingrediencií vytvoríte pyré, nátierku či obed do krabičky. V našom výbere nájdete okrem teplých klasík aj studené desiaty, aby vás počas slnečných dní nič nedržalo doma pri sporáku.


Jarný hráškový krém so zemiakom

Zelený hrášok je skvelým zdrojom bielkovín, vitamínu C a vlákniny. V kombinácii so zemiakom vytvorí jemný krém ideálny ako mäsovo-zeleninový príkrm aj ľahký obed pre staršie deti.

Budete potrebovať:

  • 1 menší zemiak

  • 100 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)

  • 1 lyžičku kvalitného rastlinného oleja alebo kúsok masla

  • štipku majoránky

Zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky. Varte spolu s hráškom domäkka (10–15 minút), sceďte (trochu vody si odložte bokom) a rozmixujte do hladkého krému. Na zjemnenie pridajte olej alebo maslo. U detí od 10 mesiacov môžete pridať štipku majoránky na spestrenie chuti.


Reďkovkový tvarohový dip

Reďkovky obsahujú vitamín C, draslík aj horčiny, ktoré podporujú trávenie. V jemnej forme s tvarohom a jogurtom sa hodia ku chrumkavému pečivu aj ako nátierka do desiatovej krabičky.

Budete potrebovať:

  • 4–5 reďkoviek

  • 100 g tvarohu

  • 2 lyžice bieleho jogurtu

  • kvapku citrónovej šťavy

Reďkovky nastrúhajte najemno a jemne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Zmiešajte s tvarohom, jogurtom a trochou citrónovej šťavy. Podávajte s pečivom, zeleninou alebo natrite na slané lievance.


Kokosová krupica s banánom

Voňavá, krémová a jemne sladkastá – táto kokosová verzia klasickej krupice pohladí bruško aj chuťové poháriky. Banán dodá prirodzenú sladkosť, kokos zdravé tuky a exotickú chuť, ktorú si malí jedáci rýchlo obľúbia.

Budete potrebovať:

  • 250 ml kokosového mlieka

  • 2 lyžice detskej krupice

  • 1 zrelý banán

  • kúsok masla

  • štipku vanilky


Jarný wrap s tvarohovou nátierkou, vajíčkom a avokádom

Rýchly, sýty a pritom svieži. Tento wrap spája jemné chute tvarohu, vajíčka a avokáda s chrumkavými reďkovkami – ideálna kombinácia pre malé brušká aj rúčky. A navyše plný bielkovín a zdravých tukov.

Budete potrebovať:

  • 1 menšiu pšeničnú tortillu

  • 1 vajce natvrdo

  • 1–2 lyžice tvarohu

  • 1 lyžicu bieleho jogurtu

  • 1/4 zrelého avokáda

  • pár tenkých plátkov reďkoviek

  • kúsok pažítky

Vajce uvarte natvrdo a nasekajte na malé kúsky. Avokádo roztlačte vidličkou. Tvaroh zmiešajte s jogurtom, pridajte vajce aj avokádo a všetko ľahko premiešajte. Nátierku rozotrite na mierne zohriatu tortillu a zabaľte do rolky. Nakrájajte na menšie kúsky – ideálne do ruky aj na cesty.


Jemné batátové pyré s cuketou a hráškom

Batát je bohatý na betakarotén, cuketa zas príjemne odľahčí chuť a hrášok dodá zelenú farbu aj bielkoviny. Pyré je ideálne pre deti od cca 6 mesiacov, ktoré začínajú s príkrmami, ale chutí aj väčším ako príloha.

Budete potrebovať:

  • 1 malý batát

  • 1/2 menšej cukety

  • hrsť hrášku

  • lyžičku oleja

Batát ošúpte a nakrájajte na kocky, rovnako cuketu (nešúpte, ak je mladá). Všetko uvarte domäkka – hrášok pridajte až posledných 5 minút. Rozmixujte na hladké pyré a dochuťte lyžičkou oleja. Môžete podávať samostatne alebo s rozmixovaným kuracím mäsom ako mäsovo-zeleninový príkrm.

Tip na záver:

Pri zavádzaní nových potravín postupujte opatrne – vždy sledujte reakcie dieťaťa a začnite s malým množstvom. Inšpirujte sa sezónou a nebojte sa aj menej tradičných kombinácií – domáce príkrmy aj kaše môžu byť plné chuti a farieb.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x