Nutričné programovanie v ranom veku

  • Začiatok výživy dieťaťa v najranejšom veku významne ovplyvňuje jeho zdravie v dospelosti. 
  • Veda o nutričnom programovaní (medzinárodne známa ako Early life Nutritional Programming – ENP) sa zaoberá tým, ako správny jedálniček matky v tehotenstve a dieťaťa v prvých mesiacoch a rokoch života pozitívne ovplyvní budúce zdravie dieťaťa. 
  • My Vás teraz s touto vedou zoznámime bližšie.

Spojitosť medzi zdravím dieťaťa a zdravím jeho matky 

Ako väčšina budúcich mamičiek vie, vyvážená a pestrá strava a dbanie o svoje zdravie počas tehotenstva pripravuje bábätku dobrý štart do života. V minulých rokoch sa však ukázalo, že dopad mamičkinho zdravotného stavu a výživy na zdravie dieťatka je omnoho zásadnejší a dlhodobejší, ako sa doposiaľ predpokladalo.

Desaťročná štúdia rôznych ochorení ukázala vedcom, že existujú väzby medzi zdravotným stavom detí v čase pôrodu a ich budúcim sklonom k srdcovým chorobám a ďalším zdravotným problémom v dospelosti.

Výskumom a spracovaním informácií od mamičiek a ich detí po celom svete vedci zistili, že nevhodná výživa v ranom veku značne prispieva k zdravotným problémom v dospelosti, ale aj naopak. Pestrý jedálniček a výživa môže mať pozitívny vplyv do budúcnosti.

Epigenetika: Kľúč k zdraviu detí v dospelosti

Dieťa má od svojho počatia dané jedinečnú genetickú výbavu, ktorá ho sprevádza celý život. Gény sú stále, ale ich aktivita môže byť ovplyvnená vonkajším prostredím. Jednotlivé časti génov môžu byť podľa potreby „vypnuté“ či „zapnuté“. Tieto časti nazývané epigenómy sa vplyvom vonkajších vplyvom vypínajú a zapínajú, a tým „aktivujú“ alebo „uspávajú“ jednotlivé gény.

Aktivácia epigénov (tzv. epigenetická adaptácia) najviac prebieha práve v ranom vývoji dieťaťa – od počatia po batoliaci vek.

Ako môže nutričné programovanie v ranom veku ovplyvniť práve teraz 

Porozumenie tomu, aký efekt má výživa na bunky a orgány, je základom nutričného programovania v ranom veku.

Na základe niekoľkých desaťročí komplexného výskumu a analýz výživy mamičiek, a ich detí dnes nutričné programovanie v ranom veku pomáha mamičkám správne sa stravovať a nastaviť tú správnu rovnováhu aj v jedálničku svojho dieťatka podľa jeho aktuálnych výživových potrieb, aby sa správne vyvíjalo a bolo aj v dospelosti čo najzdravšie.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x