Čo robiť v prípade uštipnutia hadom

  • Dôsledkom uštipnutia sú bolestivé bodné rany s tendenciou ku krvácaniu a vzniku zápalu. 
  • Aká je prvá pomoc pri uštipnutí hadom? 
  • Aké chyby sa najčastejšie robia?
Blond baby in blue jeans costume walking away down on green path, baby's first steps

Na 1 000 pohryzení 500 uštipnutí

Na Slovensku žije iba jeden druh jedovatého hada – zmija. Pri pohryznutí hadom nemusí vždy prísť k uštipnutiu, pretože had jedom šetrí a môže sa v priebehu útoku rozhodnúť jed nepoužiť. Štatisticky pripadá na 1 000 pohryznutí zmijou na našom území 500 uštipnutí a iba jeden mŕtvy.

Čo spôsobuje jed?

  • vniknutie jedu do rany môže spôsobiť bolesť, opuch, krvný výron či pľuzgiere,

  • v prípade pôsobenia jedu (hemotoxínu a neurotoxínu) spôsobuje poškodenie nervov a prejavuje sa citlivosťou, mravčením, opuchmi a prípadne i kŕčmi.

Cieľom ošetrenia je spomaliť vstrebávanie jedu.

Prva pomoc pri uštipnutí

  • ranu po dezinfekcii nechávame voľne krvácať, spontánne sa tak čistí,

  • poranenému zaistíme maximálny pokoj s vylúčením akéhokoľvek pohybu a odstránime všetky sťahujúce predmety (šperky, hodinky, tesné oblečenie),

  • postihnuté miesto sa snažíme umiestniť pod úroveň srdca, napr. poranenú končatinu necháme voľne visieť z nosidiel, vždy ju ale znehybníme dlahou,

  • šo najrýchlejšie zaistíme transport zraneného na odborné ošetrenie s minimom vlastného pohybu postihnutej osoby. Najvhodnejší je transport poležiačky na nosidlách.

CHYBY, KTORÉ MÔŽU OHROZIŤ ŽIVOT!

1. Zásadne nikdy nepoužívame škrtidlo!

Riziko úmrtí z uštipnutia je nízke, zatiaľ čo dlhodobé zaškrtenie končatiny poškodzuje tkanivo a ohrozuje končatinu. Pokiaľ je končatina viac ako hodinu zaškrtená, môže to viesť až k jej amputácii.

2. Jed z rany neodsávajte!

Jed z rany zásadne neodsávame. V dôsledku satia sa rana nadmerne prekrvuje a vstup jedu do obehu môže byť výrazne urýchlený.

3. Poranené tkanivo nevyrezávajte!

Poranené tkanivo nikdy nevyrezávame, môže tak byť ešte viac poškodené.

4. Neaplikujeme sérum proti hadiemu uštipnutiu!

Zásadne neaplikujeme sérum proti hadiemu uštipnutiu. Aplikácia laikom môže viesť k vyvolaniu ťažkej alergickej reakcie organizmu na sérum, ktorá je ďaleko nebezpečnejšia než samotné uštipnutie či účinok jedu. Pre aplikáciu séra je nutné odborné zázemie lekárskej pomoci v nemocnici.

5. Hada nechytajte!

Hada sa nikdy nesnažíme chytiť pre prípadnú identifikáciu, predchádzame tak ďalšiemu uštipnutiu. V prípade uštipnutia iným druhom hada (v prírode na území Slovenska toto nehrozí) je nevyhnutné ihneď kontaktovať špecializované toxikologické pracovisko.


Pri starostlivosti o dieťa nás okrem malých bolístek a odrenín môžu prekvapiť aj závažnejšie zranenia. Prečítajte si ďalšie články z kategórie o prvej pomoci detí a pripravte sa tak na neočakávané situácie.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x