Podpora imunity: Prečo je postatná i v batoľacom veku?

  • Intenzívne pokračuje dozrievanie imunitného systému dieťatka. Pre právny rozvoj imunity je nevyhnutná správna výživa.
  • Aj v tomto období je stále dôležité prijímať dostatočné množstvo mlieka.
  • Ideálne je pokračovať v dojčení až do 2. rokov života dieťaťa. Ak dojčenie už nie je možné, podávať dieťaťu kvalitnú mliečnu formulu, a to až do 3. roka života.  
  • Preferovať kvalitnú mliečnu formulu je určite nutné zvlášť u detí s pozitívnou rodinnou anamnézou alergie, alebo tráviacimi ťažkosťami.

Batolivé obdobie je obdobím od ukončeného 1. roka života do ukončeného 3. roka dieťaťa. V tomto období dochádza k jeho intenzívnemu telesnému a psychickému rozvoju, ubúdajú tukové bunky, tvorí sa viac svaloviny, zvyšuje sa pevnosť kostí, pokračuje prerezávanie zúbkov. 

Intenzívne pokračuje aj dozrievanie imunitného systému dieťatka. U detí v tomto veku ešte nie je plne vyvinutá slizničná imunita, ktorá zabraňuje vstupu infekcie do organizmu dieťaťa. Dieťa sa postupne stretáva s inými deťmi na ihriskách alebo pri rôznych aktivitách, všetko dáva do pusy, čo prispieva k väčšiemu riziku vzniku infekcie. Pre správny telesný, psychický rozvoj dieťatka, ako aj správny rozvoj imunity je nevyhnutná správna výživa.

Dôležitosť vhodnej mliečnej výživy 

Na pokrytie všetkých nárokov rastúceho detského organizmu je stále dôležité aj v tomto období prijímať dostatočné množstvo mlieka (min. 200 - 300 ml denne). 

Stále sa neodporúča ako hlavný nápoj na pitie neupravené kravské mlieko. Obsahuje vyšší obsah bielkovín a sodíka, čo predstavuje väčšiu záťaž pre nezrelé obličky. Z týchto istých dôvodov sa neodporúča konzumovať ani kozie mlieko. Ideálne je pokračovať v dojčení až do 2. rokov života dieťaťa, alebo ak dojčenie už nie je možné, určite podávať dieťaťu kvalitnú mliečnu formulu, a to až do 3. roka života.  

Do mliečnych formúl sa podľa vzoru materského mlieka dnes pridávajú napr. oligosacharidy, vitamíny ( najmä vitamín D, ale aj K, A, E ), minerály (napr. vápnik a železo), polynenasýtené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6), čím sa snažíme napodobniť materské mlieko a následne rozšíriť výživové vlastnosti formuly aj o imunomodulačné ( imunostimulačné ) účinky.

  • Oligosacharidy – sú vhodnou „stravou“ pre „priateľské“ baktérie v črevách. Vytvárajú priaznivé podmienky pre rast zdraviu prospešných baktérií a naopak brzdia rast tých škodlivých
  • Polynenasýtené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6) pozitívne podporujú rozvoj mozgu a nervového systému, zlepšujú nervové funkcie a podporujú procesy zrakového vnímania.
  • Dôležité sú aj ďalšie prospešné látky podľa vzoru materského mlieka

Takýmto spôsobom sa deťom po skončení dojčenia, v čase ich intenzívneho rozvoja budovania imunity poskytujú aspoň niektoré výhody materského mlieka, ktoré iným spôsobom nie sme schopní dieťatku zabezpečiť. 

Preferovať kvalitnú mliečnu formulu je určite nutné zvlášť u detí s tráviacimi ťažkosťami. Pre tých sú určené špeciálne mlieka, ktoré čiastočne hradí poisťovňa do určitého veku. Avšak aj po skončení úhrady mlieka zdravotnou poisťovňou je dôležité pokračovať v podpore imunity prostredníctvom kvalitnej mliečnej výživy. Imunita je na prvom mieste.

DÔLEŽITÉ

Ukončenie úhrady mlieka poisťovňou nie je dôvodom zvoliť menej kvalitnú výživu. O pokračovaní s vhodnou náhradnou mliečnou výživou sa poraďte so svojim pediatrom, ktorý vám ako odborník vie poradiť to najlepšie riešenie, ma skúsenosti a pozná z pohľadu odborníka zlozenie.


Ak môžete urobiť niečo pre budúce zdravie svojich deti, urobte to teraz s kvalitnou výživou.

Autorem článku je pediatrička MUDr. Elena Prokopová.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x