Zavádzanie príkrmov: zostavte vášmu dieťatku správny jedálničiek

Aké sú základne princípy zavádzania prvých príkrmov? Ako správne zapracovať jednotlivé druhy potravín? Ponúkame príklad jedálnička dieťaťa v takomto období.

723505557

Prvé príkrmy - základné princípy

  • Zelenina nahrádza obedňajšiu mliečnu dávku, neskôr ovocie nahradí desiatu a olovrant.

  • Kaše sa podávajú večer, aby bábätko zasýtili, pomohli mu dlhšie spať a lepšie si zvyknúť na režim dospelých.

  • Mlieko naďalej zostáva dôležitou súčasťou stravy detí. Mliečna dávka, ktorá na začiatku obdobia zavádzania príkrmov tvorí 1 200 ml denne, je iba postupne nahrádzaná príkrmami (viď. tabuľka). Podľa odporúčaní odborníkov na výživu je vhodné podávať dojčenské a batoľacie mlieko až do 3. roku veku dieťaťa.

Dbajte na správny pitný režim

Pokiaľ dieťaťu podávate výhradne materské alebo dojčenské mlieko, nie sú potrebné žiadne ďalšie prídavky tekutín. Zavádzaním hutnejších príkrmov do jedálnička vášho dieťaťa sa však znižuje obsah vody v strave. Hneď ako nahradíte celú jednu mliečnu dávku príkrmom, mali by ste doplňovať jedálniček dieťaťa o približne 200 ml tekutín denne – vhodnou voľbou je napr. prevarená dojčenská voda, detské čaje alebo šťavy.

Celkový príjem tekutín by mal byť 120 - 150 ml na kg dieťaťa denne. Preto najmä v letnom období nezabudnite na dostatok tekutín.

Príklad jedálnička dieťaťa v období zavádzania prvých príkrmov

* Pri začatí podávania príkrmov je vhodné prejsť z počiatočnej výživy na následnú výživu. 

** Materské mlieko je ideálnou výživou dojčiat a nemalo by byť nahradené umelou dojčenskou výživou bez odporúčania lekára.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Znižovanie rizika alergie a výživa pri alergií - brožúra zadarmo

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x