Čo robiť pri refluxe a grckaní u dojčiat?

Grckanie u novorodencov a dojčiat je pomerne časté. Aký je ale rozdiel medzi grckaním, zvracaním a refluxom? Čo robiť keď dieťa trpí grckaním?

Grckanie - ak vaše dieťatko vyvráti po kŕmení trochu mlieka - je to celkom normálne. Hoci sa grckanie u detí očakáva, ak je vo väčšom množstve alebo príliš časté, je možné, že vaše dieťatko trpí refluxom. Aj keď má zhruba polovica mladších bábätiek skúsenosť s refluxom, po desiatich mesiacoch už ich počet klesá na jedno z dvadsiatich detí.

Majte na pamäti, že grckanie sa odlišuje od bežného zvracania zatiaľ čo zvracanie sprevádza silné nutkanie na zvracanie, grckanie nevyžaduje žiadne úsilie.

Čo spôsobuje reflux?

Dolný pažerákový zvierač je sval, ktorý funguje ako záklopka, ktorá má zabrániť návratu obsahu žalúdka späť do pažeráka. Dojčatá, ktoré sa narodia so zle fungujúcim pažerákovými zvieračom, potravu v žalúdku udržujú horšie ako staršie deti či dospelí. V prvom roku života dieťaťa sa tento klapkový mechanizmus postupne zosilnie tým, ako sa dieťa vyvíja, takže sa zmenšuje početnosť výskytu refluxu.

Čo robiť ak má vaše dieťa reflux?

Dojčatá s refluxom môžu zvracať mlieko po kŕmení a môžu pociťovať nepríjemný pocit v pažeráku, takže môžu trochu kašľať. Ak je vaše dieťa inak v poriadku a zdravé, málokedy reflux spôsobuje problémy. Aby ste predišla neporiadku pri kŕmení, odporúčame mať po ruke kus látky na utretie vyvráteného mlieka.

1. U malých detí je dôležitá prevencia zvracania či grckania po príjme potravy:

2. Ak dieťa nie je dojčené - pre nekojené deti existujú tzv. antirefluxové mlieka.

3. Ak dieťa je dojčené, ale veľmi sa poblinkáva - môžete skúsiť prechodne predávať dieťaťu prípravok, ktorý zahustí vaše odstriekané mlieko. Možno ho podať pred každým kojením rozpustený v malom množstve vody a troške odstriekaného mlieka. Po podaní sa mení charakter stolice, je trošku hustejšia, pudinková, zostáva nažlta, akoby našľahaná

Obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára alebo zdravotnú sestru ak:

  • grckanie prebieha pravidelne, najmä ak je to viac ako päťkrát denne,

  • vaše dieťa po kŕmení nadmerne plače,

  • dieťa pravidelne zvracia,

  • dieťa pravidelne kašle,

  • dieťa nie je celkom vo svojej koži a zdá sa, že neprospieva.

Mohlo by vás zaujímať: Ako zvládnuť najčastejšie tráviace ťažkosti bábätiek - brožúra zdarma.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x