Najčastejšia potravinová alergia do 3 rokov: Alergia na bielkovinu kravského mlieka. Môže stretnúť aj vaše dieťa!

Alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) patrí k najčastejším potravinovým alergiám u detí. Táto alergia postihuje 2 až 5 % dojčiat. Pripravili sme pre vás desatoro ABKM, ktoré vás s touto alergiou zoznámi.

1. ABKM čo to je a ako vzniká?

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je stav, keď imunitný systém dieťaťa prehnane reaguje na bielkoviny obsiahnuté v kravskom mlieku a mliečnych výrobkoch, prípadne na zvyšné časti kravského mlieka v mlieku materskom (tam sa dostanú zo stravy matky). Či bude mať vaše dieťatko alergiu je z istej časti dané už genetickou predispozíciou. Ak je aspoň jeden rodič alergický, je tu riziko, že aj jeho potomok bude mať sklon k alergii. Ak sú potom alergickí obaja rodičia, toto riziko sa zvyšuje. Avšak nielen genetická výbava vášho dieťatka môže ovplyvniť skutočnosť, či bude alebo nebude mať alergiu.. Svoju úlohu zohrávajú aj vonkajšie vplyvy.

2. Kedy ABKM vzniká?

V prvých šiestich mesiacoch veku je najčastejšou stravou dojčiat práve mlieko, a to buď vo forme materského mlieka (bielkovina kravského mlieka konzumovaného matkou prechádza do materského mlieka), alebo prostredníctvom náhradnej dojčenskej výživy. Alergická reakcia môže nastať okamžite, ale môže byť aj oneskorená a prejaviť sa po niekoľkých hodinách. To, či vaše bábätko bude mať ABKM sa dozvieteuž v prvom roku jeho života. ABKM patrí medzi najčastejšie detské alergie, no u veľkej väčšiny detí vymizne do ich 3 rokov veku.

3. Ako spoznať ABKM u bábätka?

Príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka u bábätiek sa týkajú najčastejšie tráviaceho systému a pokožky, menej často dýchacích ciest. U niektorých malých detí sa môžu objaviť aj závažnejšie reakcia, ako je napríklad sipot, napuchnutiu pier, svrbenie kože a vyrážka, či zvracanie. Zriedka sa môže vyskytnúť tiež závažná reakcia ako je anafylaxia, teda alergická reakcia, ktorá vedie až k stavu ohrozenia života. Často sa objaví aj viac príznakov naraz.

4. Ako zistiť ABKM u dojčaťa

Diagnózu vždy určuje lekár prostredníctvom tzv. eliminačno-expozičného testu. Počas eliminačného testu sa vylúči kravské mlieko zo stravy dieťaťa (v prípade dojčeného dieťaťa zo stravy matky). Pokiaľ sa jedná o alergiu, do 3 dní (žihľavka, zvracanie, kolika, krv v stolici) až 4 týždňov (atopický ekzém, hlienovité hnačky) dôjde obvykle k ústupu ťažkostí. Počas eliminačného testu sa dieťaťu, ktoré už nie je úplne dojčené, nasadí špeciálna výživa pre deti s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. V prípade plne dojčeného dieťaťa, sa vylúči kravské mlieko zo stravy matky. Po ukončení eliminačného testu sa dieťa opätovne vystaví kravskému mlieku, aby sa diagnóza spätne potvrdila.

5. Aké sú opatrenia pri ABKM?

Základným opatrením je vylúčenie kravského mlieka a mliečnych výrobkov zo stravy dieťaťa. Ak vaše bábätko ešte neje príkrmy, postupuje sa dvoma spôsobmi:

ABKM diéta pri dojčení:Mamička vylúči bielkovinu kravského mlieka zo svojho jedálnička. To je nevyhnutné preto, že niektoré mliečne bielkoviny sa môžu zo stravy matky dostať do materského mlieka. Príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka by potom mali cca do 2 týždňov vymiznúť. Pri bezmliečnej diéte je ale nutné zabezpečiť dostatočný prísun vápnika a starostlivo študovať etikety - mlieko sa môže skrývať aj tam, kde by ste ho nečakali (pečivo, niektoré údeniny a pod.).

ABKM diéta u nedojčených detí: Ak dieťa nemôže byť výhradne dojčené, musíme štandardnú dojčenskú mliečnu výživu nahradiť adekvátnou výživou - podľa odporúčania lekára. Výživou, ktorá musí jednak minimalizovať pokračovanie vzniknutej reakcie a jednak spĺňať výživové požiadavky dieťaťa. Spôsob náhrady sa riadi podľa závažnosti prejavov:

  • Pokiaľ ide o relatívne ľahkú alergiu (dojčenská kolika bez iných príznakov, ľahký ekzém a pod.), používa sa zvyčajne výživa s extenzívne hydrolyzovanou (vysoko naštiepenou) bielkovinou. Tá je vyrábaná z kravského mlieka, ale špeciálnym postupom, počas ktorého sa bielkoviny rozštiepia a zníži sa tak výskyt alergickej reakcie. Výživa ale obsahuje zvyškové peptidy, na ktoré sa alergická reakcia môže objaviť.
  • U detí s ťažšou formou alergie (neprospievanie, ťážká hnačka, ťažký ekzém, rozsiahle opuchy, ťažká či dlhotrvajúca dýchavičnosť, anafylaxia) sa zvyčajne používa výživa na báze aminokyselín, čo sú stavebné prvky bielkovín, ktoré nie sú alergénne. Vyrába sa v prostredí, kde sa nevyskytuje bielkovina kravského mlieka, vďaka čomu možno minimalizovať riziko kontaminácie. Neobsahuje bielkovinu kravského mlieka, ani iné pridané bielkoviny alebo peptidy, a to ani v stopových množstvách. Obsahuje iba čisté aminokyseliny, preto je ľahko stráviteľná a vstrebateľná.

Ak sa objaví nejaký z príznakov alergie u vášho bábätka, obráťte sa na svojho pediatra a konzultujte s ním závažnosť alergie. Podľa toho vám pediater odporučí vhodnú výživu tak, aby spĺňala všetky nutričné nároky vášho dieťatka.

6. Alergia na bielkovinu kravského mlieka, čo jesť: prechod na špeciálnu dojčenskú výživu

Chuť a vôňa špeciálnej výživy pre deti s ABKM sa od štandardnej dojčenskej mliečnej výživy líšia. Pri prechode na špeciálnu výživu, môže vášmu bábätku nejakú dobu trvať, než si na novú chuť zvykne. Nezabudnite, že bábätká vnímajú chute a vône inak ako vy. Počiatočné odmietanie špeciálnej výživy však nemusí vždy spôsobovať odlišná chuť, ale aj fakt, že si vaše bábätko kŕmenie spája s nepríjemnými príznakmi alergie.

7. Čo do diéty dieťaťa s ABKM nepatrí

Deti s alergiou na bielkovinu kravského mlieka nemajú byť kŕmené dojčenskou mliečnou výživou s neupravenými bielkovinami kravského mlieka. Deti s ABKM by nemali dostávať ani prípravky s čiastočne štiepenou bielkovinou.

Do diéty detí s ABKM nepatrí ani sója a sójové výrobky. Lekári neodporúčajú podávať sóju dojčatám do šiestich mesiacov veku. Navyše u detí alergických na bielkovinu kravského mlieka je veľká pravdepodobnosť, že budú trpieť aj alergiou na sóju.

Vhodné nie sú ani výživy vyrábané z mlieka iných zvierat (napríklad z kozieho mlieka), pretože u bábätiek alergických na bielkovinu kravského mlieka môžu vyvolať alergickú reakciu.

8. Alergia na ABKM u dojčiat, čo jesť: zavádzanie príkrmov

Deti trpiace ABKM môžu mať alergiu aj na iné potraviny. Preto je nevyhnutné byť pri zavádzaní príkrmov veľmi opatrný. Najmä u potravín s vysokým alergizujúcim potenciálom (vajcia, obilniny obsahujúce glutén (lepok), orechy, ryby atď.) Začnite vždy s jednou potravinou, v malom množstve a opakujte ideálne po tri dni v čase obeda. Tým získate prehľad, ako vaše dieťa na potravinu reagovalo.

TIP

Založte si stravovací denníček, kde zaznamenáte podanú potravinu, jej množstvo a prípadnú reakciu.

9. Ktoré potraviny obsahujú kravské mlieko?

Najčastejšie sa jedná o mlieko a výrobky z neho (jogurty, syry, tvarohy, niektoré margaríny, smotana na varenie alebo šľahanie, zmrzlina apod.). Bielkovina kravského mlieka sa však môže objavovať aj u potravín, kde by ste to nečakali, napríklad chlieb, sušienky, koláče, mäsové výrobky apod.

TIP

Študujte zloženie produktov. Každý zo 14 tzv. povinne označovaných alergénov musí byť na potravinách v rámci zloženia zvýraznený. V reštauráciách nájdete mlieko a mliečne výrobky pod označením alergénu č. 7.

10. Čím nahradiť mlieko? Poraďte sa s lekárom o správnom špeciálnom mlieku pre dojčatá

Kozie, ovčie či iné mlieka cicavcov nie sú pre deti s ABKM vhodné. Obsahujú totiž bielkoviny veľmi podobné bielkovine kravskej. Bežné sójové nápoje by nemali byť bez konzultácie s lekárom používané. Rastlinné mlieka, ako napríklad ovsené, nemajú dostatočný obsah živín. Kravské mlieko je nevyhnutné nahradiť adekvátnou výživou – podľa odporúčania lekára. Výživou, ktorá musí jednak minimalizovať pokračovanie vzniknutej imunitnej reakcie a taktiež spĺňať výživové požiadavky dieťaťa (výživa s extenzívne hydrolyzovanou bielkovinou alebo výživa na báze aminokyselín).

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x