Ako naučiť dieťa na nočník

  • Naučenie dieťaťa na nočník si vyžaduje zo strany rodičov veľkú trpezlivosť. 
  • Takisto sa tento proces nesmie uponáhľať. 
  • Prečítajte si naše tipy.
Closeup of cute little 12 months old toddler baby girl child sitting on potty. Kid playing with educational wooden toy. Toilet training concept. Baby learning, development steps.

Kedy teda začať?

Väčšina odborníkov sa dnes zhoduje, že vhodný vek je niekde medzi 15. a 18. mesiacom (v zahraničí dokonca odporúčajú 2,5 roka). Dozrievanie močového ústrojenstva je individuálne, rovnako aj ovládanie močového mechúra. Fyziologicky však nie je možné, aby dieťa napríklad v ôsmom mesiaci vedome ovládalo svoj močový mechúr alebo vyprázdňovanie stolice.

Desať rád, ako naučiť dieťa chodiť na nočník:

  1. Dieťa s nočníkom zoznamujte pomaly. Skúste mu názorne ukázať, ako sa používa (pomocou medvedíka alebo bábiky). Vysledujte približný čas, kedy dieťa zvyčajne kaká a posaďte ho na nočník. Je jasné, že úspechu sa dočkáte až za dlhší čas, ale snažte sa z chodenia na nočník urobiť pravidelný rituál. Ak sa na dne niečo objaví, nezabudnite dieťa pochváliť, budete ho tak motivovať.

  2. Všímajte si, či dieťa napríklad nejaví záujem o nočník – obdobie učenia býva jednoduchšie, ak je dieťa motivované.

  3. V čase „nácviku“ dieťaťu obliekajte tepláky alebo nohavice na gumu, ktoré sa dajú rýchlo vyzliecť.  

  4. V lete nechajte batoľa behať nahé a majte so sebou vonku aj nočník. Keď sa dieťa pociká, samo si uvedomí, čo sa stalo.

  5. Nikdy dieťa netrestajte za „nehodu“, skôr ho chváľte a používajte pozitívny prístup.

  6. Z nácviku chodenia na nočník urobte hru. Chlapcov napríklad baví, ak na dne nočníka urobíte terčík, do ktorého môžu „triafať“.

  7. Deti upozorňujte, že je čas na nočník. Veľmi často sú totiž také zabrané do hry, že zabudnú, že sa im chce cikať. Je tiež vhodné rozmiestniť po byte viac nočníkov.

  8. Dieťa sa nechce učiť a robí scény? Nenaliehajte naň, čím viac to budete robiť, tým dlhšie bude trvať, kým sa to dieťa naučí. Niektoré deti sa učia chodiť na nočník vo fázach, čo si vyžaduje veľa trpezlivosti.

  9. Pamätajte aj na to, že môže nastať krok späť, najmä v prípade, že v rodine sa udialo niečo významné (napríklad narodenie ďalšieho dieťaťa, hádky rodičov a pod.).

  10. V dnešnej dobe je v obchodoch k dostaniu veľa nočníkov so zaujímavými motívmi. Určite vášmu dieťaťu vyberte motív, ktorý pozná a má rád. Tým sa pre neho stane nočník zaujímavejším objektom.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Mapa psychomotorického vývoja dieťaťa 1.-3. rok

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x