9 rád, ako predísť nebezpečným situáciám v detskom veku

  • Ak máte malé dieťa, je načase, aby ste svoj domov poriadne skontrolovali a pozreli sa naň očami batoľaťa. 
  • Na čo by ste si mali najviac dávať pozor?

Prevencia proti úrazom v domácnosti

Podľa prieskumov sú najčastejšími príčinami domácich nehôd u detí pády, otravy, alergie, podráždenie, popáleniny, požiare a výbuchy, dusenie sa, rany a najrôznejšie zranenia. Nedá sa všetkému zabrániť, ale dá sa minimalizovať riziká prevenciou. Ako rodič musíte byť stále v strehu a musíte sa snažiť nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou dieťaťa a jeho túžbou po samostatnosti. 

Na čo si teda dávať najviac pozor?  

1. Kuchyňa

Dávajte pozor na hrnce (nikdy ich neklaďte na krajnú platničku), nezabezpečené zásuvky a elektrospotrebiče (majte ich tam, kam dieťa nedosiahne a nikdy ich nemajte pustené, keď pri nich nie ste). Na kuchynské skrinky a zásuvky namontujte bezpečnostné poistky, aby sa do nich dieťa nedostalo. Drevená vareška síce neublíži, ale vedľa nej ležiaci ostrý nôž už áno.

2. Domáci maznáčik

Máte doma domáceho maznáčika? Ak áno, pozor na jeho misku so žrádlom. Býva zvykom, že majitelia psov im nechávajú žrádlo celý deň na dosah, čo však znamená, že na dosah ho má aj dieťa. Nie že by mu psie granule ublížili, ale nie je to práve najhygienickejšie.  

Mohlo by vás zaujímať: Čo robiť keď dieťa poškriabala mačka.

3. Obývačka a spálňa

V obývačke a spálni pozor na kozuby, radiátory, svietidlá a lampy, ktoré sú pre malé deti rizikové. Aj obyčajná žiarovka môže popáliť. Televízia by mala byť na pevnom mieste, aby nespadla, počítače by zasa mali byť dostatočne ďaleko od okraja stola, aby neskončil na detskej hlave. Všetky malé predmety odpracte (pozor aj na gombíky, peniaze a pod.) a odpratávajte aj všetky hračky.

4. Kvety

Ste milovníčka kvetov? Nezabúdajte, že niektoré bežné izbové kvety sú jedovaté a v žiadnom prípade nepatria do detských úst!

5. Kúpelňa

Ak máte pračku v kúpeľni, v žiadnom prípade nenechávajte otvorený prací prášok na mieste, kam sa dieťa ľahko dostane. To isté samozrejme platí aj o všetkých čistiacich prostriedkoch, predovšetkým tých, ktoré sú agresívne (napr. Savo a pod.), prípravkoch na toalety atď. Radšej ich zamknite do skrine a vyberte ich len vtedy, keď ich potrebujete. Pozor na umývanie dlážky, nikdy nepúšťajte dieťa na šmykľavý povrch.

Manželove žiletky ani pena na holenie nepatria do rúk deťom, čo platí aj o parfumoch a krémoch.

6. Lieky

Nebezpečné sú aj lieky. Ak nejaké užívate, v žiadnom prípade nepatria na nočný stolík alebo na kraj kuchynskej linky, odkiaľ ich dieťa môže zobrať. Vyzerajú ako cukríky, ale môžu spôsobiť otravu.

7. Návštevy

Keď idete niekam, kde to nepoznáte, všetko pozorne prejdite a skontrolujte, či nehrozí napríklad popáleniny alebo odreniny. Dávajte pozor, aby od vás nebolo veľmi ďaleko, vždy ho majte na dohľad a nenechávajte ho samo.

Mohlo by vás zaujímať: Prvé kamarátstva medzi deťmi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x