Aj po cisárovi prichádza šestonedelie. Na čo sa pripraviť?

Pokiaľ ste mala pocit, že premena vášho tela skončí vo chvíli, kedy prvýkrát uvidíte svoje dieťa a vezmete ho do náruče, nenechajte sa mýliť. Vaše telo deväť mesiacov nosilo nového človiečika, vy ste sa stala matkou a teraz je na čase, aby sa postupne vrátilo do normálu. Šestonedelie dokáže byť pomerne náročné obdobie, ktoré by ste rozhodne nemala podceňovať.

Šestonedelie začína pôrodom a delí sa na rané, trvajúce zhruba 10 dní a neskoré, ktoré nemusí skončiť šiestym týždňom po pôrode, ale napríklad aj ôsmym. Je to obdobie plné zmien, ktoré nemusia byť vždy len príjemné. "Viem, že sa v našej spoločnosti príliš nenosí, keď novopečená mamička nie je v siedmom nebo, ale moja sestra psychologička ma upozornila, že ja sa za žiadne svoje pocity hanbiť nebudem," hovorí Natália, keď spomína na posledné dni svojho tehotenstva. Natália rodila plánovaným cisárskym rezom, a aby sa lepšie zmierila s touto skutočnosťou, vymyslel jej partner pre dievčatko prezývku "Cisárovná".

V ranom šestonedelí sa môžu u žien, ktoré rodili cisárom, objaviť závažné popôrodné komplikácie ako je pooperačná infekcia či krvácanie z jazvy, niektoré interné poruchy či komplikácie spojené s dojčením. Dôležité je nepanikáriť, situáciu správne vyhodnotiť, konzultovať s lekárom a laktačnou poradkyňou a nečakať, až to samo prejde. A predovšetkým neprepáliť štart. Hlavne ženy po cisárskom reze potrebujú bezprostredne po pôrode okrem spánku aj fyzický odpočinok. O dieťa sa samostatne postarať sú spravidla schopné druhý až tretí deň po ňom. "Môj partner počítal s tým, že tá úplne najranejšia starostlivosť o "Cisárovnú" bude hlavne na ňom a veľmi sa na to tešil," usmieva sa Natália.

Podceňovať sa nemajú ani bolesti hlavy, pocit na zvracanie, na odpadnutie, nadmerná únava, abnormálny výtok z pošvy alebo problémy s močením či stolicou. Všetky tieto stavy môžu znamenať nejaké komplikácie a je potrebné ich riešiť čo najskôr. Pokiaľ je však všetko v poriadku, nastáva túžobne očakávaný odchod domov. Aj doma je však potrebné brať na seba ohľad a sledovať svoj zdravotný stav a v prípade pochybností sa obrátiť na lekára.

Okrem starostlivosti o bábätko, ktorá zaberá v šestonedelí najviac času, je potrebné starať sa aj o seba. Jazva je citlivá a čerstvá a vyžaduje pozornosť. Niekedy sa môžu objaviť komplikácie pri dojčení. Neskoro liečené alebo neliečené infekcie môžu mať v šestonedelí vážny priebeh. Pokiaľ jazva páli a bolí, neváhajte s návštevou lekára, ktorý posúdi, či nepotrebujete antibiotiká. Tie prechádzajú do materského mlieka, a aj keď nepredstavujú pre dieťa riziko, pre ktoré by bolo potrebné prerušiť dojčenie, môžu mu narušiť črevnú mikroflóru a spôsobovať prechodné tráviace problémy. Takým stavom je vhodné predchádzať užívaním probiotík, ktoré sú odporúčané, aj keď žiadna antibiotická liečba neprebieha.

Obdobie šestonedelia je obdobie významným, avšak prirodzených zmien. Pre niektoré ženy, hlavne prvorodičky, to môže byť doslova šok nielen po fyzickej stránke. Je dobré byť na to pripravená. "Bolo mi jasné, že to nebude prechádzka ružovou záhradou. S partnerom sme sa ale dohodli, že hneď ako bude spať "Cisárovná", budem spať aj ja," spomína Natália. A to môžeme odporučiť aj ostatným mamičkám po cisárskom reze. Získanie času pre seba samu podporuje vznik príjemných pocitov a znižuje emočné aj fyzické vyčerpanie. "Rodičovstvo je výzva a životná zmena, napriek tomu ho považujem za jednu z najlepších vecí, ktoré ma v živote stretli," uzatvára.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x