Cisársky rez a imunitný systém vášho bábätka

Prvý plač a dieťatko po prvýkrát na rukách. Narodenie dieťaťa je tak nádherný a jedinečný moment, na ktorý sa nedá zabudnúť. Možno ste ani netušila, že dokážete niekoho milovať tak veľmi, dokým ste nezažila tento výnimočný moment.

Vaše dieťa môže prísť na svet dvomi spôsobmi: prirodzeným vaginálnym pôrodom, alebo chirurgickým pôrodom - cisárskym rezom. Cieľom u oboch typov pôrodov je to, aby sa dieťatko narodilo zdravé. Spôsob, akým sa dieťa narodí, má však vplyv na vývoj jeho črevnej mikrobioty. 

Deti narodené vaginálne, pretože putujú pôrodnými cestami, získajú skorú dávku prospešných baktérií, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia črevá dieťaťa. Deti narodené cisárskym rezom o tento prvý kontakt s prospešnými baktériami prídu. Ale nebojte sa! Pokiaľ sa vaše dieťa narodí cisárskym rezom, stále môžete vývoj jeho imunitného systému a črevnej mikrobioty podporiť vďaka materskému mlieku. 

Výživa podporuje imunitný systém

Výživa je veľmi dôležitá pre vývoj zdravých čriev. Hlavne materské mlieko je veľmi prospešné pre rozvoj imunitného systému vášho bábätka. Obsahuje prospešné baktérie, tiež známe ako probiotiká, a výživové zložky známe ako prebiotiká, ktoré vyživujú tieto prospešné baktérie. Probiotiká sídlia v čreve dieťaťa, kde sa nachádza 70-80 % imunitných buniek a slúžia ako ochrana dieťaťa pred usídlením škodlivých baktérií.  

Probiotiká a prebiotická vláknina úzko spolupracujú na „vytvorení“ zdravého čreva, podporujú rast prospešných baktérií, ktoré naučia imunitný systém bojovať s infekciami. 

Pokiaľ nie ste schopná dojčiť alebo ste sa rozhodla nedojčiť, prosíme, poraďte sa s vaším pediatrom, aby vám pomohol vybrať správnu dojčenskú výživu. Výskumy ukázali, že dojčenská výživa obohatená o prebiotiká a probiotiká zvyšuje počet prospešných baktérií a tiež môže mať pozitívny vplyv na črevný mikrobióm a imunitný systém. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x