Pribeh Nutricia

Výskumné centrum Nutricia v Utrechte
Výskumné centrum Nutricia v Utrechte

História spoločnosti Nutricia siaha až do konca 19. storočia. V tej dobe deti, ktoré nemohli byť dojčené, dostávali ako náhradu väčšinou len neprevarené kravské mlieko, avšak citlivý detský organizmus sa nedokázal vyrovnať so záťažou a znečistením neopracovaného mlieka. 

Nanešťastie kvôli tomu na následky nedostatku vyváženej stravy a jej zdravotnej závadnosti umieralo každé piate dieťa. Na to reagoval mliekar Martinus Van der Hagen vývojom receptúry za pomoci tzv. Backhauserovej metódy a už v roku 1896 vyrobil prvé špeciálne mlieko pre deti. Svoju prvú úspešnú receptúru, vďaka ktorej nedojčené deti mali šancu prežiť a prospievať, nazval Nutricia. 

Špecifická výživa nielen pre deti

Na počiatku 20. storočia sa Nutricia stala priekopníkom aj v oblasti vývoja a výroby klinickej výživy pre ľudí so špecifickými výživovými nárokmi.

Na svet tak prišlo prvé mlieko pre diabetikov či jódované mlieko pre pacientov trpiacich strumou – ochorením štítnej žľazy.

Vlastný výskum ako kľúč k inováciám

Unikátom spoločnosti je vlastný a jedinečný Nutricia výskum materského mlieka. Cieľom tohto výskumu je skúmanie jedinečnosti materského mlieka tak, aby existujúce receptúry mohli byť čo najviac zdokonaľované a funkčnosť Nutrilon mliek sa čo najviac priblížila k materskému mlieku, pričom si Nutricia, samozrejme, zároveň plne uvedomuje jedinečnosť a nenahraditeľnosť materského mlieka. Materské mlieko je jedinečné, nenapodobiteľné a poskytuje deťom najideálnejšiu, vyváženú a najvhodnejšiu stravu.

Prelomové objavy vďaka Nutricia výskumu

V priebehu času došlo k mnohým zisteniam, ktoré úplne prevratne menia celosvetový prístup k výrobe dojčenských mliek a inšpirujú mnoho ďalších výrobcov.

Odlišnosť bielkoviny kravského a materského mlieka

Počas výskumu bola napríklad preukázaná odlišnosť bielkoviny mlieka kravského a materského. Roku 1968 preto vedci z Nutricia prispôsobili proteín používaný v dojčenskom mlieku a zložili ho po vzore materského mlieka v správnom pomere kazeínu a srvátkovej bielkoviny.

Dôležitosť LCP mastných kyselín

V 80. rokoch došlo vo výskumnom ústave Nutricia k prelomovému objavu mastných kyselín s dlhým reťazcom v tuku materského mlieka. Vďaka tomuto vedeckému prelomu si odborníci

uvedomili, že tzv. LCP mastné kyseliny sú nevyhnutne nutné pre správny vývoj mozgu, nervovej sústavy a ďalších dôležitých životných funkcii. A kvôli ich mimoriadnosti ich Nutricia začala pridávať do svojich dojčenských mliek.

Významná úloha mastných kyselín

Ďalším krokom, vďaka ktorému sa dojčenské mlieka Nutricia priblížili svojim zložením funkcii mlieka materského, bol dôkladný výskum aminokyselinového zloženia materského mlieka. V 90. rokoch došlo k obohateniu zloženia dojčenských mliek Nutricia práve o aminokyseliny typické pre mlieko materské. Po ďalších dôkladných výskumoch boli v dojčenských mliekach Nutricia prispôsobené pomery mastných kyselín a od roku 1992 v nich nájdete najrôznejšie druhy tukov - od bezvodého mliečneho tuku, cez rozmanité rastlinné oleje až po tuk rybí.

Kľúčová rola oligosacharidov GOS/FOS

Dôležitým medzníkom vo výskume materského mlieka bol objav probiotických kmeňov a polysacharidových reťazcov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravú črevnú mikroflóru a imunitný systém najmenších dojčiat i batoliat, vďaka čomu v roku 1994 vznikla jedinečná zmes oligosacharidov GOS/FOS, ktorú si Nutricia po dlhoročných štúdiách nechala patentovať.

Dôležitá rola beta-palmitátu pre správne využitie tuku

Vo výskume tukov v materskom mlieku vedci v Nutricii stále objavovali neprebádané územia, a preto v roku 1995 zostrojili prvý prototyp prístroja pre simuláciu trávenia dieťaťa. Vďaka tomuto zariadeniu bližšie skúmali, čo sa deje s tukom v detských črevách a podarilo sa im identifikovať prítomnosť živočíšneho beta-palmitátu, ktorý pomáha lepšie využiť tuk pre vznik energie namiesto jeho ukladania.

Vplyv génov na zdravie dieťaťa

Záujem verejnosti o produkty zn. Nutricia narastal a preto boli opäť rozšírené výskumné kapacity. V roku 1997 bolo otvorené špecializované stredisko v holandskom meste Wageningen.

V tom istom roku bol položený základ tzv. Nutričného programovania, ktorému predchádzali zistenia, že budúce zdravie dieťaťa je ovplyvnené génmi len maximálne z 20%. To znamená, že minimálne 80% môžeme ovplyvniť výživou a okolitými faktormi.

Nevyhnutnosť špeciálnej receptúry pre predčasne narodené deti

Počet predčasne narodených detí, ktoré majú iné výživové nároky než deti narodené v riadnom termíne, stále stúpa. Nutricia si tento pálčivý problém uvedomila medzi prvými, preto sú od roku 2002 dojčenské mlieka pre nedonosené deti na základe dôkladných výskumov obohacované ďalšími aminokyselinami a majú prispôsobenú bielkovinu.

Dôležitosť ďalšieho výskumu

Výskum sa stal dôležitou súčasťou činnosti Nutricia. V roku 2013 boli opäť rozšírené výskumné kapacity a bolo otvorené stredisko v holandskom Utrechte, kde Nutricia pokračuje v odborných štúdiách a vedci sa zameriavajú na tie najcitlivejšie obdobia v našich životoch - na prenatálny vývoj detí a výživu tehotných a dojčiacich matiek.

Unikátna zloženie a dokonalosť materského mlieka neprestáva inšpirovať a posúvať vpred v ďalšom bádaní. V roku 2015 bolo vyvinuté naše najmodernejšie zloženie dojčenských mliek, inšpirované práve komplexným zložením a funkciou mlieka materského. Len o rok neskôr došlo k obohateniu zloženia o fosfolipidové a triglyceridové väzby a Nutricia dojčenské mlieka sa posunuli opäť o kúsok ďalej – resp. bližšie – k funkcii materského mlieka.

Prelomový objav a vznik nového mlieka Nutrilon

Dlhodobé výskumy materského mlieka, na ktorých Nutricia vedci pracujú, vyústili v prelomový objav unikátnej, klinicky testovanej zmesi oligosacharidov a prospešných látok napodobňujúcich funkciu materského mlieka. Preto je v roku 2018 uvedená na trh nová generácia mliek Nutrilon.

Odborníci, výskum a ďalšie vzdelávanie ako kľúč k lepšej budúcnosti

Počas celej svojej histórie spoločnosť Nutricia nepodceňovala vzdelávanie ľudí. Odborníci na detskú výživu, špičkoví vedci, ale napríklad tiež dietológovia, ktorí pomáhajú zdravotným sestrám a lekárom v oblasti výživy detí a chorých – títo všetci tvoria spoločnosť Nutricia. Snáď aj preto sa Nutricia stala lídrom vo svojom obore a jej produkty sú rozšírené po celom svete.

Hlavným poslaním spoločnosti je pomáhať deťom v ich zdravom vývoji a zvyšovať kvalitu života chorým ľuďom všetkých generácií.

Nutriklub stále rastie.
Ďakujeme vám za dôveru.
Chcem sa zaregistrovať
20+
Odborníkov sa zapojilo do tvorby obsahu
45 000+
Spokojných mamičiek a oteckov
350+
Článkov
od odborníkov
25 000+
Zodpovedaných otázok v našej poradni
Chcem sa zaregistrovať

Prevádzkovateľ webstránky, spoločnosť Nutricia s.r.o., využíva na tejto webstránke súbory cookies, ktoré pomáhajú s jej hladkým fungovaním a uľahčujú vám jej používanie. Pokiaľ budete súhlasiť, radi by sme vám ponúkli náš obsah aj formou reklám na sociálnych sieťach a ďalších webstránkach. Viac informácií o používaní cookies.

Online poradňa